Ett bra sätt för att undvika bilolyckor ute på mörka vägar är genom att ha extraljus. Oavsett årstid blir det alltid mörkt någon gång, och för att trygga upp för din egen och andras säkerhet bör du säkra sikten från bilen med extraljus.

Det finns många anledningar till att ha bra extraljus på bilen. Den främsta anledningen är att sikten ska vara bra även när det är mörkt, och på så vis kan du undvika olyckor, inte minst med vilt. Under 2017 skedde omkring 61 000 viltolyckor, och när det är mörkt ute smyger djuren fram ur skogsbrynen, inte minst på våren och sommaren. Se till att se dem i tid. Köp xenon eller led som extraljus för att snabbare uppfatta vad det är du faktiskt ser på vägen.

Varierande priser på extraljus

Du kan köpa extraljus för en tusenlapp, men också för så mycket mer än så. Det är stor skillnad i priser mellan olika extraljus, och också i kvaliteten, skriver ViBilägare i en artikel. Lysdioderna och byggkvalitet är viktigt, och kylförmåga och täthet mellan dioderna gör extraljusen håller längre.

Andra tips för att få bra sikt i mörkret

Men det är inte bara extraljus som är viktigt att satsa på för att få bra sikt på mörka vägar ute i landet. I en artikel från Expressen Motor tipsas det även om att du ska se till att torkarbladen är rena för att få en ren ruta, Vara noga med att ha bra och uppbackning på spolarvätska, använda siktförbättrare på rutan, förbättra helljusen genom att rengöra dem och byta ut vid behov, samt genom att skaffa extraljus såklart.

Här är en video på när det testas extraljus: