Mångas mardröm är att köra på snö och istäckta vägar. Orsaken till en stor del av bilolyckor är just halt vinterväglag.

Du ska ta som vana att varje dag testa underlaget för att få så bra koll som möjligt. Det är viktigt att ha full kontroll över din bil, se till att allt är i toppskick så som att du har ordentliga lyktor på bilen, att däcken har bra mönsterdjup med mera.

Däcken

En del av bilens viktigaste säkerhetsutrustning är däcken. Bromsarna fungerar bättre när däcken har ett bra grepp mot vägen och risken för att få sladd minskar. Förutom bra mönsterdjup på däcken är det även viktigt med rätt lufttryck. Vinterdäcken har ett bättre grepp när temperaturen sjunker mer mot nollan. Sommardäcken blir hårda av för kalla temperaturer. Vänta inte för länge med att byta dina däck utan var ute i god tid.

Planering och avstånd

Ha risken för olyckor i åtanke och sänk farten så du får chans att få stopp på din bil om du skulle behöva det. Vid halt väglag blir bromssträckan längre så håll gott avstånd till andra bilar. Att planera för din körning är viktigt. Se till att sikten är bra, att all snö är bortborstad från bilen och att du har skrapat dina rutor ordentligt. Ligg steget före och förutspå de möjliga farorna och anpassa din hastighet efter dessa.

Bra belysning

Med tiden blir lamporna sämre. Om det var ett tag sen som du bytte kan det vara bra att göra detta. Kolla över så alla lamporna på bilen fungerar så att du syns och så att andra bilister ser dig.

Bra saker att ha i bilen

Om olyckan är framme är det bra om du är förberedd. Ficklampa, reflexväst, varningstriangel är bra saker att ha.
Snöskyffel kan vara bra om du måste skotta loss dig. Det kan även vara lämpligt att att ha mössa, vantar och filt i bilen om du blir ståendes ett tag och behöver hålla värmen. Bogseringslina och startkablar är också bra att ha med sig.