Det finns flera sätt att finansiera ett bilköp på. Ett av de vanligaste sätten är att ta ett billån. Gör man det kan man spara mycket pengar om man först jämför olika långivare.

Det är alltid dyrt att äga en bil. Även en bil som är billig i inköp kommer att kosta en hel del i längden, p.g.a. kostnader för drivmedel, servicekostnader, skatter och försäkringspremier. På samma sätt förhåller det sig med billån: även om räntan är låg så tillkommer ofta avgifter som gör lånet som helhet till en ganska dyr historia.

Hur mycket får man låna?

Så här skriver Svenska Dagbladet om hur villkoren för billån ofta är utformade:

När du tar ett billån är ett vanligt villkor att du får låna till 75-80 procent av vad du betalar för bilen. Du ska alltså vara beredd att betala minst 20 procent kontant för att få den ränta och de villkor i övrigt som erbjuds.

Måste du låna till hela summan får du komplettera med något annat, ofta dyrare lån och du får vara beredd på att genomgå en särskild kreditprövning för detta lån.

Jämför olika billån

Internet har dock gjort det enklare för den som blir förvirrad av billånemarknaden. Det finns sajter som https://advisa.se/, där man kan jämföra olika låneinstitut för att se vilket som erbjuder bäst villkor. Man kan också fylla i personuppgifter och bli kontaktad med ett förslag på ett förmånligt billån.

Ett billån ska alltid betalas av minst i den takt som bilen faller i värde. Annars kan man råka ut för obehagliga överraskningar. Detta gäller även om man väljer att finansiera sitt bilköp genom att utöka sitt lån på bostaden.

Kvinna i nyinköpt bil