Att ha en bil kommer innebära en del pyssel och meck, och många vill gärna pröva att mecka själva. Det finns förstås de som aldrig i sitt liv skulle dra på sig overallen och börja pilla med olja och skruv, men det är minst lika många som entusiastiskt kastar sig in under motorn. En del saker kan man som amatör ofta göra själv, men en del saker är det lite mer tveksamt om man borde hoppa på själv eller om man ska låta proffs på en bilverkstad hantera det. En av de sakerna är att byta hjullager, och allas vår favorit Bosse Bildoktorn har här svarat på frågan om en amatör kan göra det utan större problem:

Både ja och nej. Om du inte äger en hydraulisk press så rekommenderar jag följande arbetssätt:
Hissa upp bilen i det hörn du ska arbeta, ställ en pallbock under, så du inte begår ett ofrivilligt självmord. Plocka bort hjulet och bromsoket.
Skruva bort spindeln som hjullagret sitter i. Detta görs genom att du lossar undre kulleden (inga specialverktyg) och styrleden (köp en avdragare för ca 100 spänn) samt särar spindeln från fjäderbenet (låt fjäderbenet hänga kvar i hjulhuset).
Ta med dig spindeln till en verkstad, så pressar de ut det gamla lagret och trycker dit det nya.

Hela hjulbytet kanske man inte klarar av själv som amatör, men är mina lite mer flink så kan man säkert lösa det på egen hand! Se bara till att vara noggrann så kommer det gå bra. Lycka till!