Att ha rätt arbetskläder är viktigt för att skydda kroppen på ett säkert sätt. I en verkstad utsätts kläderna för många olika typer av påfrestningar. Därför krävs det att arbetskläderna är slitstarka men även bekväma och följsamma.

Masked,Car,Mechanic,Holding,A,Jug,Of,Motor,Oil,DuringOlika yrken har olika utmaningar och ställer olika krav på vilken utrustning som behövs. Alla som arbetar i en bilverkstad utsätts dagligen för stora påfrestningar som dålig sikt, buller, höga ljud och olika vätskor. För att kunna göra ett effektivt och bra jobb gäller det att du är rätt utrustad. Det är av stor vikt att välja arbetskläder av hög kvalitet i en bilverkstad eftersom kläderna får utstå mycket slitage. När du väljer arbetskläder är det väldigt viktigt att verkligen gå igenom vilken funktion kläderna behöver ha. I en bilverkstad är det bra om yrkeskläderna är tåliga och skyddar bra samtidigt som de ger en bra rörelsefrihet. Det är inte helt enkelt att välja rätt arbetskläder till rätt arbetsuppgifter.

Många olika påfrestningar under en dag

En person som arbetar i en bilverkstad kommer ofta i kontakt med till exempel olja och andra starka rengöringsmedel. Många arbetsmoment som utförs kräver att kläderna som bärs håller för alla påfrestningarna utan att gå sönder. De ska tåla att du ligger på golvet, står på knä, ligger under en bil och spiller olja.

Påfrestningar kläder utsätts för i en bilverkstad:

  • Olja
  • Smuts
  • Extrema temperaturer
  • Svetsloppor
  • Olika typer av vätskor

Kläderna ska vara bekväma

Förutom att kläderna ska vara slitstarka är det bra om de är bekväma och lätta att röra sig i. Därför är det viktigt att materialet som kläderna är gjorda av är mjuka och stretchiga. Kläderna ska skydda men också vara smidiga. I verkstaden kan det vara bra att ha en overall men det fungerar också bra med par arbetsbyxor och tröja eller jacka. Det kan vara på det viset att du behöver lite olika typer av arbetskläder som passar för olika arbetsuppgifter eller olika årstider. Det kan också vara en bra idé att tänka på om det behövs ett lager under. Lagret under kan med fördel vara tunna och smidiga. En arbetsskjorta under jackan eller overallen är perfekt.