Har du tänkt ta ett tilläggslån för att kunna köpa en ny bil? Det är en vanlig tanke – men snart kan den möjligheten försvinna, i samband med det nya amorteringskravet som enligt Finansinspektionen även ska beröra tilläggslån.

 

Vi har tidigare skrivit om hur du kan låna pengar för att kunna köpa dig en bil. I inlägget lyfter vi hur du kan finansiera, vad du ska tänka på när du lånar samt varför det är viktigt att jämföra olika billån innan du bestämmer dig.

 

Det kan dock vara viktigt att veta att det nu kommer att bli hårdare tag för dig som vill låna – och då även om du vill ta ett mindre lån för att kunna köpa en bil eller motorcykel. Det är Finansinspektionen som har ett övergripande ansvar för den svenska ekonomin, som har tagit fram ytterligare krav mot bankerna. Det handlar om beräkningsmetoder för företagsutlåning samt att amorteringskrav även ska gälla när du tar ett tilläggslån.

6000 kronor mer i månaden

Det är just det senare som kan komma att påverka ditt billån. 4185501-a-bulging-walletMånga har valt att låna på bostaden eftersom det brukar innebära ett lån med bra ränta. När man tar ett tillåggslån på sin bostadsrätt brukar man se om värdet på bostaden har ökat sedan den köptes och det är utifrån detta som lånets storlek avgörs, vilket sedan bakas in i det redan befintliga lånet. Därmed blir räntant väldigt låg. Men nu kan det alltså bli så att du som har ett befintligt lån och vill addera pengar kan tvingas amortera på hela bostadslånet.
Förslaget från Finansinspektionen innebär att den som har 70 procent eller mer i lån idag och inte amorterar kan få en ytterligare utgift på 6000 kronor. Hur många har den möjligheten? Om detta kommer att bli av kan man än inte säga, men dessvärre lär det komma i kraft under sommaren. Det kan därmed vara bättre att kanske leasa en bil? Prata med din bank och se över hur de ser på tilläggslån och amorteringskrav innan du bestämmer dig.