Ibland är det lockande att ta bilen till affären som bara ligger en kilometer ifrån hemmet, men om man tänker på hur förödande den lilla biten blir i det långa loppet så är det helt klart inte värt det. Exempelvis så är det inte kul för plånboken, men det är inte heller bra för miljön. Många som nöjesåker gör mycket skada på naturen utan att reflektera över det. Har man motorcyklar och bilar som hobby så ska man inte släppa det för den delen, men då kan man dra in på andra delar i åkandet. Exempelvis kan man istället ta cykeln till jobbet och på så vis spara bränsle till nästa nöjesåk.

Ökade utsläpp

Det senaste året har vi ökat våra utsläpp med hela 11 procent, något som inte går att förklara i enbart resor till jobbet och allt latare folk, en kall vinter och en ökning i industrin har haft en bidragande faktor också:

”Ett kort svar är att den ekonomiska utvecklingen och vädret fortfarande styr hur stora utsläppen blir. Förra året gick industrin bra, och året innan, 2009, var den inne i en rejäl svacka. Därför blir skillnaden mellan åren ovanligt stor: en ökning med 11 procent eller 6,5 miljoner ton. Industrins utsläpp kommer framför allt från järn- och ståltillverkningen och mineralindustrin.

Ökningen beror också på att ovanligt många kärnkraftverk stod stilla förra vintern som dessutom var osedvanligt kall. Fossileldade reservkraftverk kördes igång, vilket visar sig i större koldioxidutsläpp.”

Varje år satsas det på nya sätt att få folket att cykla mer och ett är det jobbet som www.cykelboxen.se gör, de bygger cykelgarage som gör det smidigt att förvara sin cykel enkelt och tryggt. Fördelarna med sådana satsningar är många och det tillåter inte folket att komma med undanflykter om exempelvis inga cykelställ eller att det är för kallt.