Det går av bara vanan: man är ofta sent ute då man varje år förtränger att det kommer komma en vinter och att vi blir tvungna att byta däck. Vi ringer efter en akuttid och får betala akutpris. Men, att byta däck själv är inte det svåraste och vi behöver inte vara ett muskelberg för att bemästra denna hyffsat enkla konst. Det som behövs är en teknik. Att tänka på är att hållningen ska vara bra så ryggen inte tar skada. För att underlätta extra mycket kan du passa på att spraya bultarna med exempelvis smörjmedel så de lossnar lättare. Se detta som en träning och med det kör lite uppvärmning innan. Du kommer i bättre stämning samt mjukar upp kroppen. En annan sak, som kommer som ett plus i kanten då du byter själv är att du dels får en annan och närmare relation med bilen, samt att du går igenom den och kollar på helheten så allt från bromsat till billampor fungerar som de ska.

 

Säkrare vägar

Oavsett om vi byter däcken själv eller om vi besöker en verkstad ökar säkerheten på vägarna med dubbdäck. Svenskarna är duktiga där 80% åker med dubbdäck, och nu ska det även bli lag för tyngre fordon att åka med dubbade däck. Däremot är procenten lite mindre för utländska bilister med en siffra på 60%. Vilket medför en risk för alla fordon – även de med dubbdäck.

Vi vet att det osäkra väglaget kommer snabbare än vad vi tror. Så var ute i god tid och våga byt däcken själv. Det är mycket billigare och mycket enklare än vad man kan tro.